Najave

Duhovna misao

Ako tražimo prilike u kojima ćemo moći nastojati promicati dobro, sigurno ćemo ih naći, a to će nam pomoći da ne budemo lijeni, besplodni.

Tko smo mi

 

MARKO ČALETA

Rođen sam prije šezdeset godina u seljačko-zemljoradničkoj porodici rimokatoličke vjeroispovijesti. U porodici se Bog štovao u onoj mjeri, odnosno na način na koji je crkva dozvoljavala, a i samo društveno uređenje nije bilo sklono vjerovanju u Boga. Nakon osnovne škole otišao sam od roditelja, završio srednju školu i oženio se te dobio sam kćerku. U dvadesetšestoj godini imao sam vlastiti ugostiteljski lokal, a u tridesetoj bio sam sasvim situiran jer sam imao vlastiti stan (garsonijeru) u novogradnji, garažu, lokal i auto. Bio sam pun sebe misleći da je to moja pamet stekla. Zarađivao sam puno novca i bila su mi dostupna sva zla ovoga svijeta. Novac je bio moj gospodar. U tridesetčetvrtoj godini rodio mi se sin i ja sam misli na sve i svakoga, a na Boga najmanje, skoro ništa. Ipak, kroz život sam zaista puno puta bio u pogibeljnoj situaciji, pogotovo u vrijeme rata, pa sam se znao upitati: Bože zašto me čuvaš?

U pedesetčetvrtoj godini odlazim iz zaista dobre obitelji. Ni sada ne znam zašto, ali desilo se. Svima nam je bilo grozno i sve sam to znao, ali jednostavno nisam mogao ništa napraviti. Koliko god sam prije sebe smatrao uspješnim tada nisam mogao učiniti ništa, iako sam znao da svi patimo. Sa ženom s kojom sam otišao dobio sam poslije dvije godine kćerku koju sada nazivam Božjim darom. Iako sam se s njenom majkom razišao nakon tri godine maksimalno se brinem o djetetu. Nakon odlaska iz obitelji nastavio sam imati kontakte s djecom.

Na nagovor moje nove družice sudski sam se rastavio od moje supruge u listopadu 2009., ali se nisam ponovno vjenčao. Nisam nikad razmišljao otići od svoje obitelji, a život s novom družicom postao je pakao. Međutim, nisam se mogao odlijepiti od nje.

Sin mi se 2009. zaposlio na benzinskoj postaji na auto putu u Vrpolju kod Šibenika i tu među kolegama primjećuje čovjeka koji se po mnogo čemu razlikuje od ostalih u pozitivnom smislu. Kad su jednu noć bili zajedno u smjeni kolega mu je rekao da svakodnevno čita Bibliju, da živo koliko je god moguće po Božjoj riječi i pozvao ga je da dođe u njegovu crkvu Isusa Krista. Mome sinu se jako svidjelo u zajednici i odlučio se obratiti Bogu. Ukratko me je upoznao o tome, bez osobitih detalja, ali sam ja dobio informaciju da se on drastično mijenja na bolje. Prestao je pušiti, odbacio je alkohol, nije više izlazio po noćnim lokalima i postao je veoma poslušan majci, baki i ostalima u svojoj sredini. Svi su bili ugodno iznenađeni, a meni je to pogotovo bilo drago.

U međuvremenu otišao sam od nove družice. Jednog dana sin je došao kod mene u Split i dugo mi pričao o Bogu i Bibliji, a mene je bilo sram da mi on govori o tome. Ali Bog je uslišao njegove molitve! Sada smo opet obitelj, ali s jednim članom više. Godine 2011. ponovno sam se vjenčao sa svojom suprugom, a sin me upoznao s jednim krasnim čovjekom po imenu Mijo Puljiz. S njim se nekoliko puta razgovarao i predložio mi je da dođem u kršćansku crkvu Isus – svjetlo svijeta jer je uvidio da se ne mogu nositi s nastalom situacijom. Tako sam prvi put došao u Tršćansku 48 i to baš kada je započeo Alpha tečaj. U početku nisam ništa razumio, ali kad sam prvi otvorio Bibliju i počeo čitati Novi zavjet počinjao sam shvaćati koje sam blagodati propustio u dosadašnjem životu i moj se život počeo drastično mijenjati.

Kad sam se obratio Bogu da okajem svoje grijehe oprostio sam i onima za koje sam smatrao da su mi napravili nešto nažao, a moj je srce tada zaista bilo olakšano i bez tereta. 1. srpnja 2012. krstio sam se u vodi i ime Isusa Krista, našeg spasitelja i otkupitelja, i bio sam veoma sretan zbog toga, a moj sin još više. Život mi je krenuo u drugom pravcu, u smjeru ljubavi, poniznosti, praštanja, milosrđa prema svim ljudima, a moje je srce bilo ispunjeno radošću.

Puno sam predan svojoj kćerkici koja ima četiri i po godine i koju želim odgajati po Božjim pravilima i koja će jednog dana kad odraste prihvatiti Isusa Krista u svoje srce. S braćom i sestrama u zajednici imam zaista odlične odnose, pune uvažavanja i ljubavi, pa si svi naši susreti u znaku Božje milosti.

Moja šira porodica, a i okolina, uviđa promjene na meni, a ja svima svjedočim i pričam o Bogu bez straha i kolebanja. Materijalne vrijednosti za kojima sam prije toliko trčao izgubile su svaku smisao, a vjera u našeg Otkupitelja i Spasitelja je na prvome mjestu i to me ispunjava neizrecivom radošću.

Upoznavajući Boga shvatio sam da me je On tijekom cijelog mog dosadašnjeg života štitio, mazio, davao mi, bio uz mene te da je sve po Njemu i zbog Njega. Shvatio sam da sam sve ovo morao proći da bih Ga upoznao i bio Mu zahvalan. Slava i hvala Gospodinu Isusu Kristu za vijeke vijekova. Amen.