Najave

Duhovna misao

Ako tražimo prilike u kojima ćemo moći nastojati promicati dobro, sigurno ćemo ih naći, a to će nam pomoći da ne budemo lijeni, besplodni.

Zagreb, 02. studenog 2012. | 02.11.2012.

"Od Gutenberga do Googla: Doprinos reformacije suvremenoj Europi“

 

U susret Danu reformacije u ponedjeljak 29. listopada, Protestantsko evanđeosko vijeće RH organiziralo je predavanje: "Od Gutenberga do Googla: Doprinos reformacije suvremenoj Europi".

U knjižnici Tina Ujevića u Zagrebu govorio je dr.Stanko Jambrek - predavač crkvene povijesti na Biblijskom institutu u Zagrebu.

U svojem zanimljivom izlaganju istaknuo je da su današnje vrijednosti suvremene Europe i zapadne civilizacije u mnogoćemu tekovine reformacije. Reformaciju je obilježavao naglasak na čitanju i primjeni Biblije kao središta privatnog i javnog života.

Stoga, kad se Hrvatska prilagođava tim stadardima, nikako nesmije zanemariti i izvorišta tih vrijednosti tj povratka Sv. Pismu.

Jambrek je također iznio i  otkriće kineskih znanstvenika, koji su utvrdili da snaga zapadne civilizacije ne leži ni u vojnoj moći ili ekonomiji, već u kršćanstvu i njegovim vrijednostima utkanim u temelje Zapada.Nakon predavanja uslijedila je  tribina i zakuska.

Vatroslav Župančić